نکاتی از اطفا حریق که تا به حال نمیدانستید!

اطفا حریق

اطفا حریق یا خاموش کردن آتش، کاری بسیار تخصصی و پیچیده است! و نیاز به آموزش های تخصصی و حرفه ای ویژه دارد. اما هر آتشی در ابتدا بسیار کوچک است و با شناخت عوامل موثر در ایجاد و توسعه آتش می توان از خطرات و خسارات بزرگ جلوگیری نمود.

 

متخصصان مهندسی آتش و حریق، بروز آتش را ناشی از سه عامل: اکسیژن، سوخت یا ماده سوختنی و حرارت می دانند. هر چند امروزه عامل چهارمی هم در بروز آتش موثر می دانند که آن واکنشهای زنجیره‌ای بین مواد مختلف می باشد. زیرا گاهی مواد مختلف در مجاورت هم می توانند یک عامل تاثیر گذار در تولید آتش باشند. بنابراین مثلث یا مربع آتش مبین عوامل بروز آتش می باشند و در صورت شناخت درست آنها می توان از شروع و توسعه آتش جلوگیری نمود و همین موضوع فلسفه اطفا حریق را تشکیل می دهد.

معمولا پس از شروع آتش فقط می توان عامل گرما و اکسیژن را مرتفع نمود.

علت پاشیدن آب روی آتش سعی در سرد نمودن و حذف گرما بوده و ضمن اینکه می تواند ماده سوختنی را هم دور نماید.

نکته بسیار مهم این است که آب همیشه بهترین وسیله برای خاموش نمودن حریق نیست و ممکن است حتی سبب گسترش آتش شود! مثل مواردی که ماده سوختنی مایع باشد مانند نفت و گازوئیل.

همچنین آب می تواند به بسیاری از لوازم و اثاث آسیب جدی وارد نماید، مانند تجهیزات برقی الکترونیکی مثل کامپیوتر و دیگر لوازم اداری و خانگی. بر همین اساس خاموش کننده های مختلفی ساخته شده و در دسترس می باشند.

 

 

انواع خاموش کننده ها

خاموش کننده ها به دو دسته کلی اتوماتیک و دستی تقسیم می شوند.

سیستم های اطفا اتوماتیک بیشتر در محیط های صنعتی، اداری و پارکینگ ها کاربرد دارند و همچنین اتاق های سرور نیز از دیگر اماکنی هستند که از سیستم های اتوماتیک برای خاموش نمودن آتش بهره می برند.

خاموش کننده های دستی اما معمولا بصورت کپسول در ظرفیت های مختلف ۱ تا ۱۴ کیلوگرمی عرضه می شوند تا توسط افراد قابل حمل و بکارگیر باشد.

انواع خاموش کننده های دستی عبارتند از:

  • کپسول های آب شامل انواع آب و گاز و آب و هوا، این خاموش کننده ها مناسب خاموش نمودن مواد مشتعل خشک مثل چوب، پلاستیک، کاغذ و لاستیک هستند.
  • کپسول های کف (فوم) معمولا برای حریق های مربوط به مایعات استفاده می شوند، هر چند از آنها برای اطفا حریق های مواد خشک نیز می توان استفاده نمود. این کپسول ها عموما غیر قابل استفاده مجدد هستند و تا آخر خالی می شوند.
  • کپسول های پودر از ارزان ترین نوع کپسول ها بوده و برای اطفا مایعات قابل اشتعال کاربرد دارند. این پودر ها سمی نبوده ولی موجب التهاب دستگاه تنفسی می شوند.
  • کپسول های گاز Co2، در این کپسول ها گاز کربنیک تحت فشار بسیار زیاد بصورت مایع در آمده و چون وزن حجمی آن از هوا بیشتر است، عملا جای هوا را گرفته و با حذف اکسیژن موجب خاموش شدن آتش می شود. این نوع از کپسول ها برای خاموش نمودن تأسیسات الکتریکی و دستگاههای کامپیوتری مناسب هستند زیرا هیچ گونه اثری از خود بجا نمی گذارند.

از نگهداری این کپسول ها در مجاورت حرارت باید خودداری شود، در ضمن این کپسول ها یک بار مصرف و غیر قابل شارژ مجدد هستند.

  • کپسول های مایعات هالوژنه تبخیر شونده، این خاموش کننده ها به دلیل صدمه رساندن به لایه اوزن از رده خارج شده اند.

جهت مشاهده و دسترسی به شرکت های اطفا حریق روی لینک زیر کلیک کنید.

شرکت های اطفا حریق